fallback

ЕК предупреди Испания и Италия, че изостават с целите си

Останалите три държави, за които Еврогрупата и Европейската комисия изостриха вниманието си, са Финландия, Люксембург и Малта.

23.11.2013 | 10:08

Еврогрупата и Европейската комисия отправиха предупреждение към 5 държави, в това число Испания и Италия, че изостават с постигнането на поставените им цели по отношение на дефицита и дълга. За пръв път ЕК имаше възможност да ревизира националните бюджети на страните, преди те да бъдат гласувани от местните парламенти и изостри вниманието си и за Финландия, Люксембург и Малта.

Широката цел на доклада, изнесен от Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, е да се стимулира растежа и създаването на работи места в изпитващите най-големи затруднения европейски икономики.

Еврогрупата също официално подкрепи доклада на Оли Рен. Нейният председател Йерун Дейселблум заяви, че той и колегите му в общи линии приемат параметрите на бюджетите на повечето страни.

„Забелязахме, че в някои държави изпълнението на правилата от Пакта за стабилност и растеж, и координиране на икономическата политика, е под риск. Така че призоваваме тези страни да предприемат допълнителни действия за фискалната си консолидация, в рамките на вътрешните си бюджети“, коментира той.

Дейселблум уточни, че Испания и Италия вече работят по някои мерки, които все още не са залегнали в бюджетите. Мадрид осъществява трудна реформа в пазара на труда, а Рим залага на приватизацията.

На извънредно заседание на еврогрупата вчера стана ясно, че са необходими допълнителни разговори, за финализирането на банковия съюз. Важна роля в този процес обаче имат преговорите за коалиционно правителство в Германия, чието забавяне засега блокира взимането на основни решения на най-високо ниво в Брюксел.

fallback
Още от Свят
fallback