fallback

Кметът на Торното остана само с представителни функции

Въпреки желанието си, Градският съвет няма законови правомощия да го уволни.

19.11.2013 | 09:16

След бурна сесия Градския съвет на Торонто лиши кмета Роб Форд от реални пълномощия. Причината за решението е, че в последно време 44-годишният Форд се оказа в центъра на поредица скандали.

Кметът беше уличен в организиране на пиянски запои в общината, шофиране в нетрезво състояние, употреба на наркотици и връзки с проститутки.  Репутацията му бе срината напълно след видео, в което той е видимо пиян и псува.

Още миналата седмица съветът отне на кмета част от правомощията му. Тогава Форд остана без възможност да назначава и уволнява своя заместник, както и Изпълнителния комитет, който отговаря за финансите на града. Сега Съветът оряза с 60% бюджета на офиса на Форд и предостави на заместник-кмета Норм Кели възможност да поеме съответните пълномощия на своя ръководител.

Градоначалникът запази единствено представителните си функции. Според канадските медии по-голямата част от представителите в градския съвет биха искали да уволнят Форд, но нямат законови основания за това. Форд определи последното гласуване като „преврат” и обеща „истинска война” на следващите кметски избори.

Скандалният градоначалник планира да вдигне сринатия си рейтинг със собствено тв шоу по една от канадските телевизии. Негов партньор в предаването "Нацията на Роб" ще бъде брат му Дъг. Роб Форд има опит с медиите, тъй като е и радиоводещ. Очакванията на продуцентите са за добър рейтинг, тъй като скандалите около кмета не спират.

fallback
Още от Свят
fallback