Днес е ден на траур в Татарстан

Специалисти от руското Министерство на извънредните ситуации ще разследват самолетната катастрофа, при която загинаха 50 души.

18.11.2013 | 10:22
Днес е ден на траур в Татарстан

Днес е ден на траур в руския регион Татарстан, след като при самолетна катастрофа вчера загинаха 50 души на борда на самолет Boeing 737.

В град Казан, който се намира на 800 км източно от Москва, днес пристигат специалисти от руското Министерство на извънредните ситуации, които ще участват в разследването на причините за катастрофата. Цяла нощ около мястото на инцидента имаше пожарни и линейки.

От Boeing отказаха непосредствен коментар и обещаха да окажат необходимото съдействие на разследващите.
Проверява се и вероятността за пилотска грешка. Ще бъде проверено също така дали лошо качество на горивото и атмосферните условия не са сред основните причини за инцидента.

Самолетът на Tatarstan Airlines е направил опит да прекрати процедурата по приземяване, за да направи повторен заход за приземяване. Това става в условията на силен вятър. В интервю за руски информационен канал диспечерът на летището в Казан обясни, че секунди преди катастрофата пилотът е съобщил за "невъзможна конфигурация за кацане".
Последвала е нова инструкция от въздушния контрол към самолета за втори заход за кацане, но веднага след това самолетът е рухнал на земята.

Полетът е излетял само час преди инцидента от московското летище Домодедово. Самолетът е бил произведен преди 23 години като в този период е бил собственост на няколко авиокомпании.

Самолетната катастрофа за пореден път поставя проблема за сигурността в руската авиация, особено що се отнася до вътрешните регионални полети.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт инцидентите в Русия са около три пъти повече в сравнение със средното за останалата част на света.    

 
Повече по темата вижте от видео файла.