Чуждестранните работници експлоатирани в Катар, алармира Amnesty International

Работодателите често конфискували паспортите на служителите си от други страни, става ясно от доклад.

18.11.2013 | 09:47
Чуждестранните работници експлоатирани в Катар, алармира Amnesty International

Работещите в строителството чуждестранни работници в Катар много често са принудени да живеят в лоши хигиенни условия в квартали с нефункционираща канализация, става ясно от доклад на Amnesty International.

Наред с това служителите в сектора от други страни са принудени да плащат високи такси за търсене на работа, чиято възвращаемост е възможна след многогодишен труд. Не били редки случаите, при които работодателите им конфискували паспортите.

За сменят работата си, чуждестранните работници,  основно жители на Южна Азия, отново се нуждаели от разрешение на работодателя си. Подобно разрешение било необходимо и ако служителят иска да напусне страната.

Списъкът с нарушения продължава със забавянето на изплащането на възнагражденията и опасните условия на труд.
И всичко това на фона на забавяне или неплащане на възнаграждения и опасни условия на труд.

„Проблемът е, че системата е забранителна или, ако работодателят е безскрупулен и решава да експлоатира работниците, системата само му помага да го прави“, коментира Джеймс Линч, експерт в Amnesty International.

Катар ще бъде домакин на световното първенство по футбол през 2022 и зад лъскавите стадиони и строителни обекти, стоят именно съдбите на многобройни чуждестранни работници. 

От Amnesty International заявиха, че ще сезират ФИФА с молба в сътрудничество с местните власти за промяна на ситуацията.