fallback

Дясноцентристката фракция на Силвио Берлускони се разцепи

Анджелино Алфано, който заема поста вицепремиер и вътрешен министър в настоящия кабинет, ще сформира своя група в подкрепа на премиера Енрико Лета.

16.11.2013 | 11:45

Секретарят на италианската дясноцентристка партия на Силвио Берлускони заяви, че напуска своя лидер. Анджелино Алфано ще подкрепи крехката коалиция на премиера на страната Енрико Лета напук на медийния магнат, който е застрашен да бъде изгонен от парламента този месец, пише Ройтерс.

Анджелино Алфано, който заема поста вицепремиер и вътрешен министър в настоящия кабинет, обяви, че има намерение да формира автономни групи, които ще се наричат „Нов десен център”.

Този ход идва в навечерието на Конгреса на партията на Берлускони "Народ на свободата", на който се очаква тя да си върне предишното име "Форца Италия", която бе преименувана преди няколко месеца от Берлускони.

В края на септември италианската коалиция между традиционните противници от левицата и от десницата се оказа на ръба на оцеляването. Тогава Берлускони оттегли министрите си от правителството, което сформира с демократите на Енрико Лета през април.

Италия се бори с продължаваща втора година рецесия, дълговете в размер на 2 трлн. евро и младежката безработица от около 40%. Истинската криза обаче вероятно ще избухне след 27 ноември, когато Сенатът ще гласува дали да лиши Берлускони от мястото му в парламента.

Вижте още в репортажа на Мартина Ганчева

fallback
Още от Свят
fallback