fallback

Канада остави визовия режим за българи и румънци

Ограниченията обаче отпадат за пристигащите от Чехия.

15.11.2013 | 12:43

Канада отмени визовия режим за пристигащите от Чехия, но го оставя в сила за България и Румъния поради опасенията на правителството за трафик на хора и банди от организираната престъпност. Българският външен министър Кристиян Вигенин заяви, че незабавно ще инициира нови разговори по темата с атлантическите си партньори

Безвизовото пътуване е ключово условие за влизане в сила на договореното миналия месец споразумение между Европейския съюз и Канада за свободна търговия. То трябва да бъде ратифицирано от страните по него и в Отава се притесняват, че парламентите в София и Букурещ няма да дадат одобрението си, докато има визов режим за гражданите им, коментира канадската преса. Визите бяха отменени за Централна Европа преди години, но скоро бяха върнати след вълна от искания на роми за предоставяне на убежище, заради обществен и расов тормоз и дискриминация.

Според канадските власти тепърва има да се работи с Бълария и Румъния, за да получат статут като на Чехия. Българският външен министър Кристиян Вигенин заяви, че София и Букурещ трябва да водят разговори с канадската страна за разрешаване на въпроса, но ако тези преговори не доведат до никакъв резултат, то може да бъде приложен парламентарен бойкот в Европейския парламент, при гласуването споразумението за свободна търговия.

fallback
Още от Свят
fallback