fallback

Сирия няма да получи военна техника за извозване на химическия арсенал

Западните страни определиха исканията на сирийския режим представляват „дълъг списък за пазаруване“, предаде Reuters.

12.11.2013 | 15:05

Западните страни ще отхвърлят искането на Сирия за предоставяне на специални средства и военна техника за извозването на химическия арсенал от страната. Причината е опасение, че военните машини биха могли да се използват във военни действия срещу опозицията.

На 21 октомври администрацията на сирийския президент Башар Асад предостави на западните страни списък с необходимите според нея средства и техника за извозването на 1,3 тона химически оръжия от страната.

„Няма начин тези искания да бъдат изпълнени. Военната техника може да се използва за убийството на още хора в нестихващата гражданска война“, заявява дипломат, пожелал анонимност. По думите му исканията на сирийския режим са „дълъг списък за пазаруване“,отбелязва Reuters.

Според източниците на Reuters, Сирия е поискала дузина военни машини и генератори, които да помогнат за превозването на 1,3 тона химически оръжия до Средиземноморското пристанище Латакия.

Сирия е поискала също така нови комуникационни връзки между Дамаск и крайбрежните градове. Страната настоява, че е необходимо подобряването на сигурността по трасето на превозване., тъй районът между столицата и Средиземно море се доминира от бунтовниците.

Западните страни все пак могат да направят компромис и да осигури на страната ограничена помощ. Възможно е съдействие с доставка на камиони, но само при условие, че те ще излязат от страната заедно с химическите оръжия.

fallback
Още от Свят
fallback