Споразумението за иранската ядрена програма се очаква да бъде постигнато днес

Техеран няма да се откаже напълно от програмата си за обогатяване на уран, но е склонен на компромиси, каза външният министър на страната.

08.11.2013 | 11:05
Споразумението за иранската ядрена програма се очаква да бъде постигнато днес
Споразумението за иранската ядрена програма се очаква да бъде постигнато днес

Очаква се днес да бъде постигнато споразумение между Иран и международната общност по казуса с иранската ядрена програма. Това обяви външният министър на страната Мохамад Зариф. Пред CNN той заяви, че Техеран няма да се откаже напълно от програмата си за обогатяване на уран, но е склонен на компромиси.

Официално потвърждение или коментар от страните от т. нар. “шестица”, с които се водят преговорите, към момента няма.

Иран и петте постоянни членки на СС на ООН плюс Германия ще работят за три неща. Първото е определяне на обща цел, второто – поставяне на срок от 1 година за край на противоречията, и третото – мерки за повишаване на взаимното доверие.

Главният преговарящ от страна на Иран, заместник-външния министър Абас Аракчи, коментира, че световните сили са приели предложенията му и в момента се избистрят детайлите по тях.

Очаква се днес в Женева да пристигне американският държавен секретар Джон Кери. До момента той беше на обиколка в Близкия Изток и спонтанното му решение да я прекрати подсказва, че споразумението с Иран е на хоризонта.

Вчера САЩ заявиха, че е възможно облекчаване на санкциите срещу Иран в замяна на конкретни действия по ядрената програма.

По думите на говорителя на Белия дом Джей Карни обаче облекчаването ще бъде ограничено и целенасочено.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху определи евентуално споразумение като историческа грешка. Той обвини Техеран, че заблуждава Запада и няма да предприеме нищо съществено по отношение на програмата си.