fallback

Започва обезопасяването на ядрените реактори във Фукушима

Операцията би могла да прекрати окончателното изтичане на радиация.

07.11.2013 | 11:23

Започва операция по обезопасяването на ядрените реактори в японската централа Фукушима. Ремонтът по обезопасяването е ключов, тъй като се цели да бъдат извлечени над 1000 ядрени пръта, които се намират в един от потъналите реактори. Предприетата задача би могла да прекрати окончателното изтичане на радиация, но съществува и голям риск от неуспех

Първият екип от експерти на Международната агенция за атомна енергия пристигна в Токио за изследване на радиоактивното замърсяване на водата до Фукушима. В същото време Китай обявиха пред Общото събрание на ООН, че са притеснени от изтичането на радиация и настоява да се предостави „точна" информация какви мерки ще предприеме Япония за справяне с кризата. Между двете азиатски страни съществуват много противоречия и новите коментари със сигурност ядосаха японското правителство, което е под голям вътрешен натиск заради Фукушима. Южна Корея също изрази притеснение от радиоактивното изтичане, но подкрепя Япония.

Специалисти от Лабораториите по околна среда в Монако планират да анализират морската вода до Фукушима. Анализите ще помогнат на агенцията да изготви пътна карта на Токио за унищожение на реакторите. В резултат от земетресението ударило Япония през 2011 година, атомните електроцентрали в Фукушима се изключиха автоматично, което предизвика най-тежката ядрена авария на 21 век.

fallback
Още от Свят
fallback