Уилям Потс иска отново да се върне в Америка

Преди 30 години той отвлече самолета от Ню Джърси до Маями с 56 души на борда и принуди пилота да кацне в Куба.

07.11.2013 | 09:06
Уилям Потс иска отново да се върне в Америка

Американски гражданин, който отвлече самолет преди 30 години и го приземи в Куба отново се връща на родна земя. Уилям Потс иска отново да се върне в Америка, въпреки че знае, че отива директно на съд, но е готов да поеме риска, единствено за да види отново родното си място. Той смята, че 13-годишния му престой в кубински затвор за това престъпление ще бъде взет под внимание от властите.

През 1984 г. Уилям Потс отвлича самолета от Ню Джърси до Маями с 56 души на борда и принуждава пилота да кацне в Куба, като очаква властите в комунистическата страна да го приемат с аплодисменти. Вместо това той е арестуван и обвинен във въздушно пиратство и е осъден на 13 години затвор. След освобождаването му Потс остава да живее в Куба общо 30 години, но вече иска да се прибере у дома.

„Искам да се прибера при семейството си, да видя дъщерите си, на това се надявам. Искам да се върна и да разреша този конфликт, който продължи прекалено дълго“, казва той. 56-годишният американец е бил един от десетките членове на Черните Пантери – паравоенна националистическа група от афроамериканци,които са отвлекли много самолети през 80-те към Куба. Много от тях се върнаха в Щатите, други останаха в там до дълбока старост.