Суданец уби трима души в Норвегия

31-годишният мъж опитал да отвлече автобус.

05.11.2013 | 15:10
Суданец уби трима души в Норвегия

Само две години след атентата в Норвегия, които местни наричат „кошмара Брайвик“, друг случай разтърси населението на една от най-богатите страни в света. Трима души бяха убити при опит на въоръжен с нож мъж да отвлече автобус в западна Норвегия. Полицията е задържала нападателя.

Мъжът е роден през 1982 г. в южен Судан и живеел в малката община Аардал близо до мястото на инцидента. Самият нападател има повърхностни порязвания и е хоспитализиран в Берген - вторият по големина град в Норвегия. За момента не е ясна причината той да намушка до смърт трима души в автобуса, в който не са пътували други хора. Трите жертви са шофьорът, един шведски гражданин, и двамата на около 50 години, както и 19-годишно момиче.

Заподозреният, за когото първоначално беше съобщено, че е чужденец на около 50 години, е бил задържан от изпратените на място пожарникари, тъй като първоначално се е смятало, че се касае за катастрофа. Първият полицейски патрул, който се намирал на 89 км. от мястото на инцидента, пристигнал повече от час след подадения сигнал. Нищо не показва, че нападателят и жертвите са се познавали.

От Осло е изпратен екип следователи да разследва убийствата. Автобусът осъществявал връзка между планинския район и ски курорт Валдрес и норвежката столица. Първият пристигнал на мястото очевидец помислил, че това е катастрофа и поискал да помогне на хората в автобуса. Той се опитал безуспешно заедно с още един човек да отвори вратите. Автобусът беше обърнат на една страна, ние веднага спряхме колата и се притекохме на помощ. Но осъзнахме, че ситуацията е доста по-различна, когато забелязахме вътре цветнокож мъж с окървавен нож в ръце“, разказва мъжът, представил се само с първо име пред местния тв каналът TV2. През 2003 г. по същата автобусна линия между Валдрес и Осло етиопец уби шофьора на автобуса, след като преди това убил друг чужденец в местен лагер за бежанци.