Скандинавските страни се подготвят за бури

В Латвия хиляди домакинства са без ток, а Санкт Петербург се готви за наводнения.

29.10.2013 | 10:57
Скандинавските страни се подготвят за бури

Силните бури в Западна Европа се насочват към Скандинавия. В Дания и Швеция екипите за спешно реагиране взимат мерки за безопасност, в очакване на ветрове със скорост от над 160 к/ч. В Латвия хиляди домакинства са без ток, а Санкт Петербург се готви за наводнения.

До момента силните ветрове взеха общо 13 жертви, шест от които в Германия. Паднало дърво стана причина за смъртта на двама души в град Гелзенкирхен. В град Хамбург беше обявено извънредно положение. В Западна Франция една жена беше пометена от морето, заради силния вятър. 42 хил. домакинства в страната останаха на тъмно. Най-засегнати са регионите Бретан и Нормандия.

Десетки полети бяха отменени от летищата в Лондон, Хамбург и Дюселдорф. Много влакове не потеглиха от жп гарите, а десетки фериботи бяха принудени да останаха по пристанищата. На места над Северно море поривите му са достигнали рекордна скорост - 191 км/ч.

Във Великобритания за различни периоди от деня нямаше електроснабдяване за 600 хиляди домове. Много улици бяха наводнени, а броят на падналите дървета достига стотици. Вече е в ход разчистването на отломките, Транспортът се връща към нормалния график. Това важи както за жп транспорта, така и за големите летища Хийтроу и Гетуик.