Tata е близо до създаване на нов индийски авиопревозвач

Singapore Airlines и Tata планират да вложат първоначално 49 млн. долара в развитието на Tata SIA Airlines Ltd.

28.10.2013 | 18:13
Tata е близо до създаване на нов индийски авиопревозвач

След като в края на миналата седмица Бордът за насърчаване на чуждите инвестиции  към индийското правителство одобри предложението на Singapore Airlines за създаване на национална авиокомпания с пълен набор от услуги в партньорство с Tata Group, главният изпълнителен директор на индийския концерн Ратан Тата проведе редица срещи с водещи политици.

След разговора си с министъра на авиацията Тата заяви, че има планове за приватизацията на авиокомпанията Air India, той с удоволствие ще проучи въпроса.

В момента няма конкретни планове Air India да се приватизира, но Тата бе първоначалният основател на онова, което днес е националният превозвач на Индия. В началото на 30-те и 40-те години компанията бе основана под името Tata Airlines, а през 1946 се превърна в държавната Air India.

Singapore Airlines и Tata планират да вложат първоначално 49 млн. долара в развитието на Tata SIA Airlines Ltd., показват данни от подаденото до индийското правителство заявление. Tata ще държи 51% от смесеното дружество, а останалият дял ще е собственост на Singapore Airlines.

Новата авиокомпания ще бъде вторият превозвач, създаден от Tata Sons, която контролира диверсифицираната група Tata. Инвестиционният борд трябваше да одобри до март предложението на AirAsia от Малайзия да създаде бюджетна авиокомпания в Индия – AirAsia Pvt., в партньорство с Tata Sons.

AirAsia притежава 49% of AirAsia (India), Tata Sons държи 30%, а останалите 21% са в ръцете на частната индийска компания Telestra Tradeplace Pvt. Авиокомпанията се очаква да започне дейност през декември, след като получи нужното разрешение от авиационния регулатор на страната.

През септември 2012 г. индийското правителство даде право на чуждестранните превозвачи да притежават дялове в размер на до 49% от местните авиокомпании. Преди това чуждестранните авиокомпании нямаха право да притежават дял в индийски превозвачи, тъй като правителството се страхува, че чужденци ще поемат контрола над индийски компании.

Следвайки правителственото решение през април Jet Airways (India) Ltd., вторият по пазарен дял превозвач реши да продаде 24%-ен дял на базирания в Абу Даби Etihad Airways за окооо 380 млн. долара. Индийското правителство одобри сделката в началото на октомври.

Вижте повече в материала на Bloomberg!