Започва съдебният процес срещу редакторите на News of the world

Ребека Брукс и Анди Коулсън настояват, че подслушването на мобилни телефони е било с цел провеждане на журналистически разследвания.

28.10.2013 | 08:39
Започва съдебният процес срещу  редакторите на News of the world

Днес започва съдебният процес срещу журналистите Ребека Брукс и Анди Коулсън - бивши редактори на таблоида News of the world, подразделение на медийната империя на Рупърт Мърдок. Те са обвинени в хакерски атаки и подслушване на телефони, както и предлагане на подкупи на държавни служители.

Ребека Брукс и Анди Коулсън, които са приближени до британския премиер Дейвид Камерън, пледират, че са невинни по обвиненията. Те настояват, че подслушването на гласовите съобщения от мобилни телефони е било с цел провеждане на различни журналистически разследвания. Анди Коулсън напуска таблоида през 2007 година и става говорител и медиен съветник на британския премиер до разгара на скандала с подслушванията през 2011 година.

Брукс и Коулсън бяха арестувани през юли 2011година. Скандалът принуди Рупърт Мърдок да закрие таблоида си – британският вестник с най-голям тираж. Това доведе до едногодишно обществено разследване на медийната култура и етика. Освен Брукс и Коулсън, обвинени в подслушването на хиляди британци са и други служители на News of the world. Сред тях са директорът по сигурността в News International Марк Хана и личната асистентка на Брукс - Черил Картър. Арестът на заподозрените е най-значимото развитие в скандала, разтърсил цяла Великобритания. По данни на британската полиция таблоидът е поръчал подслушванията от началото на 2000 година, за да се сдобие със сензационни новини.

Вижте подробностите в репортажа на Красимир Кирев.