От 20-те най-големи икономики в света само в Индия и в Индонезия живеят така, че вредните им емисии да се впишат в целите, разписани в Парижкото споразумение.
Аржентина, Бразилия, Канада, Германия и Съединените щати са сред държавите, които сериозно надминават устойчивите нива на вредни емисии, свързани с храната, основно заради високата консумация на червено месо и млечни продукти, се отбелязва в нов доклад по темата, изготвен от норвежки учени. Ако всички държави по света възприемат начина на хранене на страните от Г-20, ще са ни необходими 7,4 планети, предупреждават от природозащитната организация WWF.
Парижкото споразумение цели да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Що се отнася до храните, страните от Г-20, в които живеят 64% хората на Земята, причиняват около 75 процента от глобалните емисии, които се отделят вследствие на дейността на хранително-вкусовата промишленост.
Според водещия автор на доклада - Брент Локен, похабяването на храна е много сериозен проблем сред най-богатите нации.
"Настоящата пандемия показа колко несъвършена е нашата хранителна система", отбелязва той.
"Храната, която ядем, и начинът, по който я произвеждаме, се превръщат в основни фактори за разпространението на смъртоносни вируси като Ковид-19. Ако се премине към по-здравословно и устойчиво хранене, ще се намали и рискът от бъдещи пандемии", смята Локен.
Както показва докладът, много страни имат национални указания за консумацията на червено месо и млечни продукти, които надвишават препоръките на полезните за планетата количества, пише "Дойче веле".
Германия препоръчва по 50 грама червено месо на ден, а действителната средна консумация е почти 110 гр. Според глобалните насоки, трябва да се консумира максимум 28 грама червено месо. От друга страна - въз основа на резултатите в доклада излиза, че почти всички страни не консумират достатъчно ядки и бобови растения.
"Националните указания за хранене са лост, който страните могат да използват за провеждането на спешно необходимата трансформация към по-здравословни и устойчиви диети, и в крайна сметка към по-издръжлива хранителна система", посочва Локен.
Указанията за хранене в повечето страни от Г-20 определят и производството и регулирането на храните, което ги прави жизненоважни за ограничаване на емисиите.
Снимка: Pexels.com
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК