Американското разузнаване оспори информацията за подслушванията

Мексико започва разследване по подозренията за следене на висши държавни служители.

23.10.2013 | 14:20
Американското разузнаване оспори информацията  за подслушванията

Директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър оспори последната информация на вестник Le Mondе, според която американското разузнаване е послушвало 70 млн. цивилни французи. Той определи твърденията като лъжа. На свой ред френският президент Франсоа Оланд поиска обяснение от американския си колега Барак Обама.

Вестникът съобщава, че американски шпиони са проникнали в чужди мрежи и са въвели шпионски софтуер в милиони компютри. Докладът се основава на информация, изнесена от Едуард Сноудън. Директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър заяви, че статиите за шпионажа на Американската агенция за национална сигурност във Франция съдържат "неточна и заблуждаваща информация за дейността на американското разузнаване".

"САЩ събират информация, за да защитават националните си интереси, да защитават своите съюзници, включително от терористични заплахи и разпространението на оръжия за масово унищожение", подчерта Клапър, който оглавява 16-те разузнавателните служби на САЩ.

Същевременно Мексико обяви, че започва "задълбочено разследване" на твърденията, че Агенцията за национална сигурност е следяла кореспонденцията на мексикански представители.

Дипломат номер едно на страната заяви, че ще бъдат проследени "всички възможни линии на разследване", за да се установи дали действително е имало шпионаж спрямо бившия президент на Мексико Фелипе Калдерон, неговият опонент в изборите тогава и настоящ президент Енрике Пеня Нието и техни сътрудници.