Днес официално започват коалиционните преговори в Германия

Очаква се канцлерът Ангела Меркел й министрите й да изпълняват задълженията си като служебен кабинет докато не се сформира новото правителство.

23.10.2013 | 10:13
Днес официално  започват коалиционните преговори в Германия

Днес ще започнат коалиционните преговори между Християндемократическия, Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия. Прогнозите са , че до Коледа страната ще има ново правителство.

Лидерите на опозиционната политическа сила вече представиха своите условия за съюз. Исканията на социалдемократите включват въвеждане на национално минимално заплащане от 8.50 евро, еднакви възнаграждения за мъжете и жените, данък върху финансовите трансакции, по-големи инвестиции в инфраструктура и образование, стратегия за насърчаване на растежа и заетостта в еврозоната.

Не се споменава обаче нищо за повишаване на данъците за най-богатите германци – точка, която яростно е отхвърляна от Меркел.

Междувременно новият Бундестаг проведе първото си заседание. Както се очакваше, за негов председател, с голямо мнозинство от 591 от общо 631 гласа, беше избран Норберт Ламерт от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Той е начело на Бундестага от 2005 г. Във въвеждащата си реч Ламерт посочи, че няма друг парламент в Европа с толкова голямо влияние, колкото германския. Той изтъкна още, че никога преди в долната камара не е имало толкова много депутати с имигрантски произход.

В новосформирания Бундестаг, в който за пръв път от 1949 г. не успяха да влязат либералите от Свободната демократическа партия, има четири фракции: консервативният блок на Християндемократическия съюз на Меркел и партньорската партия Християнсоциален съюз с 311 депутати, Германската социалдемократическа партия със 193 депутати, левите с 64 места и Зелените с 63.

Според федералната конституция правителството на Меркел трябва да подаде оставка веднага след учредителното заседание на новия Бундестаг. Очаква се тя й министрите й да останат да изпълняват задълженията си като служебен кабинет докато не се сформира новото правителство.