Гръцката „Златна зора“ остана без финансиране

235 депутата в 300-местния парламент гласуваха „за“ искането.

23.10.2013 | 09:58
Гръцката „Златна зора“ остана без финансиране

С гласовете на 235 депутати в 300-местния парламент Гърция спря финансирането на „Златна зора”. Късно през нощта, по искане на управляващата коалиция, депутатите в южната ни съседка гласуваха поправка в закона, която позволява прекратяването на държавното финансиране на партиите в случай на съдебно преследване на техните лидери. Предложението беше подкрепено и от най-голямата парламентарно представена опозиционна партия СИРИЗА.

"Правителството не може да допусне държавата и данъкоплатците да бъдат използвани за финансиране на криминални и терористични организации", каза министърът на вътрешните работи Янис Михелакис.

От „Златна зора“ веднага контрираха:- "Тази поправка на закона да се спре финансирането на „Златна зора“ е нелегална и некоституционна. Това решение трябва да бъде  хвърлено в коша. Първо, защото е неконституционно. Член 29, параграф 2 гласи, че политическите партии имат право на финансова подкрепа от държавата за изборите и за оперативни разходи, както повелява закона,“ коментира Илиас Касидиарис, депутат от „Златна зора“.

Лидерите на крайнодясната партия са обвинени в създаване и ръководене на престъпна организация. Разследването започна след убийството на хип-хоп изпълнителя Павлос Фисас от неонацисти на 18 септември.

Официално „Златна зора“ отрича да е неонацистко движение, независимо че използва свастики в свои лога.

Премиерът Андонис Самарас обеща да унищожи партията и я описа като „банда неонацисти“, която заплашва демокрацията.

"Резултатът беше очакван,“ коментира Димитрис Пападимулис, депутат от СИРИЗА. - „Това, което цялото гръцко общество трябва да разбере е, че фашизмът не може да бъде преборен със съдебно преследване на престъпни деяния. Това е преди всичко политическа и идеологическа битка и въпрос на възпитание на гръцкото общество.“

"Разбира се, че вярвам, че това е нещо добро,“ заяви на свой ред депутатът от „Нова демокрация“ Дора Бакояни.- „Вярвам, че когато си извършил престъпления, дори и да си член на парламента, трябва да бъдеш даден на гръцкото правосъдие, на гръцката съдебна система. За това става дума. Демокрацията позволява всякакви мнения и гледни точки, но не и криминални деяния. Това, за което говорим сега, е криминално деяние, така че престъпните деяния трябва да отидат на правосъдие.“

Ако бъдат осъдени, депутатите от „Златна зора“ може да бъдат лишени от свобода за 10 години.

Това е първият път, когато политици  в Гърция са арестувани след военния преврат 1967 година. Партията си осигури подкрепата на близо 7 процента от избирателите на последните парламентарни избори през 2012, като се възползва от страховете от нелегалната имиграция и от гнева от дълго продължаващата рецесия и висока безработица.

Социологическите проучвания показват, че рейтингът на „Златна зора“ е спаднал с една трета след убийството на музиканта и последвалото разследване. Тя обаче запазва трето място като най-популярна партия след управляващата „Нова демокрация“ и опозиционната СИРИЗА.