fallback

Пекин продължава битката с мръсния въздух

Правителството отпуска 818 млн. долара за най-засегнатите райони.

21.10.2013 | 11:43

Правителството в Китай възнамерява да отпусне 818 милиона долара на Пекин и съседните провинции за борбата с все по-изострящия се проблем със замърсяването на въздуха. Извънредните средства ще се отпускат за изграждане на пречиствателни механизми за най-замърсените райони. Идеята дойде след като през август качеството на въздуха в китайската столица и околните градове беше под националните стандарти.

Градовете с най-лошо качество на въздуха и тези, разположени в околностите на Пекин заемат челните места в списъка за получаване на специалното държавно финансиране. Голяма част от тези средства най-вероятно ще бъдат насочени към силно замърсената провинция Хъбей, която в момента прави сериозни постъпки към намаляване на замърсяването на въздуха. Седем града от провинцията се нареждат сред топ 10 на най-замърсените градове в Китай.

Отпуснатите от правителството 818 милиона долара се очаква да подпомогнат засегнатите региони в борбата им за намаляване на замърсяването на въздуха. Столицата Пекин вече предприе известни мерки, като въвеждане на оранжева и червена степен на предупреждение и прекратяване на строителните дейности при поява на подобна степен. Камионите с товари, които биха могли да причинят замърсяване на въздуха, задължително ще трябва да имат покривала, а превозни средства с кални гуми няма да могат да напускат строителните обекти. Контрол ще се прилага и върху други видове замърсители като ползването на открити барбекюта, горенето на боклуци и нелицензирана продажба на въглища.

В града-провинция Тиендзин, който е основен водноелектрически център в Китай, стартира нова програма за създаване на газова електроцентрала и премахване на централите на въглища. Според експерти новите газови електроцентрали ще спестят около 4,2 милиона тона въглища и ще имат почти нулеви емисии на прах.Проектът „Свеж въздух“ има за цел до края на 2017 година да се намали нивото на замърсяване на въздуха в провинцията с 25%. Регионът Пекин-Тиендзин-Хъбей е един от най-замърсените в Китай заради голямата концентрация на предприятия от тежката промишленост.

fallback
Още от Свят
fallback