fallback

Ученици втори ден блокират училища в Париж

Действията им са в знак на протест срещу експулсирането на чуждестранни техни връстници.

18.10.2013 | 18:26

Втори ден френски ученици блокираха учебни заведения в Париж. Действията им са в знак на протест срещу експулсирането на техни чуждестранни връстници.

Днес учениците барикадираха входовете на училищата с кофи за боклук и метални заграждения. В следобедните часове се стигна до сблъсъци с полицията.

„Учиш тук, живееш тук, оставаш тук“, скандираше множеството и развяваше плакати с надпис „Образованието няма граници“. Напрежението сред френските младежи се повиши след зрелищния арест на 15-годишното ромско момиче от Косово Леонарда Дибрани в училищен автобус. Семейство Дибрани сега живее в апартамент в град Митровица, платен от косовското правителство. Леонарда казва пред Reuters, че иска бързо да се върне във Франция, защото не говори албански и няма връзки с Косово“.

"Моят дом е Франция. Във Франция имам всичко – приятели, гадже, учители, училище, бъдеще, всичко това е във Франция, тук нямам нищо. Не зная защо съм в Косово,“ заяви Дибрани.

 „Недопустимо е при правителство на левицата да показваш документите си, за да влезеш в гимназията. Всички трябва да имат право на образование", коментира говорителят на гимназиалния синдикат, близък до управляващата Социалистическа партия.

До края на деня правителството трябва да обяви резултата от административното разследване на депортирането на момичето и семейството й.

Премиерът Жан-Марк Еро обеща, че Дибрани ще може да се върне във Франция, но само ако се докаже, че съответните органи са допуснали грешка. Президентът Франсоа Оланд засега мълчи, а френският външен министър Манюел Валс разпореди разследване за обстоятелствата около депортацията. Позицията му към ромите обаче е обект на критики и от собствената му партия. Някои нейни членове вече обявиха, че изказванията му подхождат повече на десен политик.

Въпреки това 51-годишният министър се радва на висок рейтинг. Той има 71% одобрение, според проучване от началото на месеца. За сравнение президентът социалист Оланд има едва 25%.

Валс, основният поддръжник и двигател на експулсирането на роми, също не е роден в страната, а в испанския град Барселона. Получава френско гражданство на 20-годишна възраст и издигането му започва благодарение на ранното му членство във Френската социалистическа партия. Растящата му популярност може да го направи фаворит на социалистите за кандидат за президент на Франция през 2017. Особено като се има предвид, че в последното проучване най-популярната партия изненадващо се оказа тази на  крайнодесния  Марин льо Пен- “Национален фронт”.

По данни на френските власти в страната живеят около 20 000 роми, които са предимно от Румъния и България. Почти непрекъснато полицията провежда акции, при които разрушава временните им убежища и връща част от тях по родните им места.

fallback
Още от Свят
fallback