fallback

Обама поздрави Италия за направените реформи

Енрико Лета подчерта, че стабилността на САЩ е от голямо значение за пазарите като цяло и Италия в частност.

18.10.2013 | 12:45

Италия постига забележителен успех в изпълнението на своите реформи. Оценката направи американският президент Барак Обама по време на срещата си с италианския премиер Енрико Лета.

„Стабилизирането на финансите и изпълнението на реформите прави Италия по-конкурентоспособна. А с това тя допринася и за цялостния икономически растеж в Европа,“ подчерта американският президент.

Енрико Лета стана първият световен лидер, който имаше възможност да разговаря с Обама след приключването на драмата с тавана на дълга и бюджета на САЩ. 

„Преди всичко, поздравих президента Обама за успеха вчера,“ коментира италианският президент. - „Това е и наш успех, защото решението беше важно за стабилността на пазарите по света. В това число Европа, в това число Италия.

Ние имаме нужда от тази стабилност, защото имаме доста голям дълг. А това означава, че се нуждаем от ниски лихви“.Главоболията на Лета около състоянието на бюджета на страната също не са никак малки. Тази седмица той предложи проект за финансова рамка за следващата година, която включва  мерки за съкращаване на разходите, намаляване на дълга и на данъците. Предложението, което трябва да бъде гласувано до края на годината обаче, предизвика негативна реакция сред обществото и опозицията.

В Овалния кабинет Лета и Обама подчертаха, че е време за реални стъпки по отношение на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. Надеждата и на двамата е, че догодина, когато Италия поема председателството на съюза, това споразумение ще бъде парафирано.

Лета и Обама обсъдиха и кризата в Сирия,проблемите със сигурността в Северна Африка и драмата с бежанците в Средиземно море.

„Щастливи сме да видим, че усилията за унищожаване на химическия арсенал на Сирия дават резултат и работата върви. Италия оказва силна подкрепа. Ние заедно искаме не само да надградим този успех, този добър старт, но и да помислим как да се справим с хуманитарната криза, която изпитват цивилните граждани на Сирия“, заяви Обама.

По отношение на бежанците от Северна Африка италианският премиер отново заяви, че страната му се нуждае от помощ в усилията си за подобряване на сигурността в Средиземно море.

fallback
Още от Свят
fallback