Иран готов на отстъпки по ядрената си програма

Върховният представител на ЕС по външна политика Катрин Аштън определи преговорите от последните два дни като най-детайлните в историята досега.

17.10.2013 | 15:05
Иран готов на отстъпки по ядрената си програма

Иран е готов на сериозни отстъпки по отношение на ядрената си програма. Страната изглежда решена да постигне споразумение с Международната общност, в замяна на вдигане на икономическите санкции срещу нея. Това е изводът от двудневната среща между представители на Иран, петте страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. На нея бе решено още следващият кръг преговори да се проведе на 7 и 8 ноември.

Конкретните стъпки, които Иран е готов да предприеме, не бяха разкрити след дискусиите, но върховният представител на ЕС по външна политика Катрин Аштън заяви, че това са били най-детайлните преговори по иранската ядрена програма въобще в историята.

На преговорите двете страни направиха сериозни компромиси, заяви и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Той обаче също като Аштън не даде подробности за преговорите, а единствено каза, че те са били полезни и плодотворни.

„Няма причина този проблем да продължава. Правото на Иран да развива ядрени технологии за мирни цели трябва да бъде разгледано обективно, без никакви притеснения. Искаме да отворим нова страница и да вървим към решение на проблема“, коментира Зариф.

Преди следващата среща екип учени и специалисти от двете страни ще работят заедно, за да уточнят практически стъпки към постигане на споразумение. Световните сили настояват да получат контрол върху ядрената програма и тя да бъде насочена само към енергетиката на страната без военни цели. В замяна на това Иран иска да бъдат вдигнати санкциите срещу него, които парализираха икономиката на страната. Приходите от износа на петрол спаднаха с 60 %. На лице е и сериозна инфлация на риала.