fallback

Иран с нов план за ядрената си програма

До максимум година напрежението ще бъде премахнато, обещаха в Женева представителите на Техеран.

15.10.2013 | 18:55

Иран е представил нов план за ядрената си програма на започналата в Женева двудневна среща. В нея участват представителите на Шесторката, която включва политици от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия. Според делегацията на Иран в рамките на шест месеца, най-много година, цялото напрежение около кризата може да бъде премахнато и преговорите да се водят в Международната агенция за атомна енергия. Въпреки новината, наблюдатели не очакват съществен пробив и остават скептични.

Дългоочакваният нов кръг в преговорите между Иран и шесторката международни посредници по въпроса за иранската ядрена програма в Женева започна с "предпазлив оптимизъм". "Надяваме се Иран да излезе с конструктивни и конкретни предложения днес“, - заяви Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността. - „Очакваме с нетърпение техните идеи. На свой ред сме амбицирани бързо да вървим напред, надяваме се да имаме два много продуктивни дни. Това е възможност и двете страни да поставим предложенията си на масата, да споделим опасенията си, но и да чуем идеите на Иран. Дошли сме с чувство на предпазлив оптимизъм, но и с решимост, защото вярваме, че е време за  осезаеми резултати“.Това е първата среща, след избирането на  Хасан Рохани  за президент на Иран. Той даде сигнали за размразяване на отношенията със Запада.

Днес Техеран даде още една заявка-за излизане от безизходицата и изграждане на доверие със Стария континент. Делегацията внесе нов план за ядрената си програма.

"Ние сме много сериозни, не сме тук просто символично, не сме тук да си губим времето, готови сме за преговори с конкретни цели и вярваме, че планът, който внесохме има капацитета да постигне това“, коментира  Абас Аракчи, заместник-външен министър на Иран.Една от новостите в сравнение с досегашните кръгове е и фактът, че преговорите се водят на английски език. По времето на предишния президент Махмуд Ахмадинеджад, се осигуряваше задължително превод на фарси. За първи път американската делегация се придружава от служители, които отговарят за прилагането на икономическите санкции срещу Иран. Ирански чиновници твърдят, че има възможност да се обсъдят опасенията на международната общност от иранското обогатяване на уран до 20 на сто - ниво, което е по-високо от необходимото за повечето атомни електроцентрали и само на една техническа стъпка от урана, подходящ за употреба в бойни глави. Докато инвеститорите претеглят вероятността международните разговори с Иран за ядрената програма на страната да облекчат санкциите, лекият суров петрол и сортът Брент поевтиняха.

Срещата в Женева продължава и утре в Двореца на нациите на ООН. Още по темата вижте от видео файла.

fallback
Още от Свят
fallback