Осъдиха бивш министър от ПАСОК на 20 години затвор

Акис Цохадзопулос и негови съмишленици са сключвали неизгодни за държавата договори за военно оборудване.

08.10.2013 | 09:04
Осъдиха бивш министър от ПАСОК на 20 години затвор
Осъдиха бивш министър от ПАСОК на 20 години затвор

Бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос бе осъден днес на 20 години затвор за получаване на подкупи в особено големи размери и пране пари. 73-годишният Цохадзопулос, който е заемал поста в периода 1996-2001 г., бе признат по-рано през деня за виновен заедно с още 16 от общо 18-те обвиняеми по процеса, който продължи пет месеца.

Съпругата и дъщерята на бившия министър бях осъдени на по 12 години затвор. Дъщерята на Цохадзопулос обаче получи условна присъда, тъй като е майка на три деца.

Останалите подсъдими бяха осъдени на между 6 и 16 години затвор. Бившата съпруга на Цохадзопулос и негов братовчед получиха 6-годишни присъди.

Гърция очаква присъдата на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос, който е обвинен в пране на пари. Делото е най-шумният корупционен скандал от началото на финансовата криза, пише ВВС.

Обвинението срещу Цохадзопулос, който е бил министър от социалистическата партия (ПАСОК) в няколко правителства през последните 30 години, е част от мащабните разследвания срещу висши кадри на ПАСОК.

В конкретния случай става дума за договори за поръчка на германски подводници и руски системи за противодействие на въздушни атаки. Делото обхваща действията на още 17 души. Обвинението твърди, че групата е изпрала пари и е получила милиони евро подкупи, за да защити договори, ощетяващи държавата.

В същото време днес на втора инстанция пред съда в Атина се явява журналистът Костас Ваксеванис, обвинен в публикуването на списък с имената на предполагаеми богати гърци, притежаващи банкови сметки в Швейцария.

Така нареченият „Списък Лагард“ предизвика международно безпокойство и привлече вниманието на потърпевшите от рецесията гърци, които недоволстват срещу привилегиите на елита.

Делото срещу 46-годишния Костас Ваксеванис предизвика широк отзвук в медийното пространство и гръцкото общество. Ваксеванис беше арестуван през октомври миналата година и на 1 ноември беше оправдан.

Прокуратурата предприе необичайна стъпка за повторно разглеждане на случая, тъй като тогава, според нея, не са били взети под внимание доказателства от решаващо значение. В отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, Ваксеванис предупреди, че повторното разглеждане на случая му показва, че Гърция се отдалечава от демокрацията.

Вижте повече за списъка Лагард и позицията на Костас Ваксеванис в репортажа.