Патовата ситуация в САЩ заплашва световната икономика, прогнозират експерти

Срещата на американския президент Барак Обама с лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса приключи без резултат.

03.10.2013 | 10:05
Патовата ситуация в САЩ заплашва световната икономика, прогнозират експерти
Патовата ситуация в САЩ заплашва световната икономика, прогнозират експерти

Срещата на американския президент Барак Обама с лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса приключи без резултат и без споразумение за бюджета. Патовата ситуация заплашва световната икономика, ако не бъде решена скоро, прогнозират експерти и анализатори.

Срещата продължи малко повече от час и беше инициирана от Обама. Целта й беше да се намери изход от създалата се безпрецедентна ситуация в държавата. На 1 октомври започна новата финансова година в САЩ, а без бюджет държавния апарат е в състояние на блокаж.

Американският държавен глава заяви, че едрият американски бизнес би следвало да се опасява, че консервативното крило на Републиканската партия е готово да доведе страната до дефолт по държавния дълг.

„Мисля, че е важно фондовите пазари да знаят, че това ще окаже голямо въздействие върху нашата икономика и техните доходи", предупреди Обама в интервю за телевизионния канал CNBC. Той обвини политическите си противници, контролиращи долната камара на Конгреса, в "искане на откуп" и "идеологически кръстоносен поход" и отрече да носи отговорност за случващото се.

Първи от неуспешната среща в Белия дом излезе републиканецът Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите /долната камара на Конгреса на САЩ/.

"Няма значим прогрес. Американският президент повтори отново, че няма да преговаря. Знаете, че във времена като тези американският народ очаква лидерите му да бъдат обединени и да се опитат да намерят път, по който да изгладят различията си. Президентът повтори още веднъж тази вечер, че няма да преговаря", заяви Бейнър пред чакащите отвън журналисти.

"Президентът беше категоричен. Това не се е случвало никога преди. Могат да правят каквито си искат исторически препратки и анализи. Това не се е случвало преди – политическа партия да е готова да поведе страната към ръба на финансовата пропаст. Ние няма да допуснем това. Президентът каза, че няма да го допусне“, посочи лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд.

„По време на мандата си като президент направих компромиси в работата си с републиканската партия и целенасочено смекчих тона. Мисля, че съм добре познат като спокоен човек, понякога хората си мислят, че съм прекалено спокоен. Дали сега съм раздразнен? Да - бесен съм, защото всичко това е абсолютно ненужно. Имаме ситуация, в която, ако Джон Бейнър, говорителят на Камарата на представителите, не е готов да каже „не“ на групата на републиканската партия, готова да запали собствения си дом заради маниашкото си несъгласие с моята инициатива в областта на здравеопазването”, обясни Обама.

Междувременно проучване показа, че и гражданите на САЩ не са съгласни с действията на Конгреса. 72% са против спирането на работата на правителството в опит да се отложи здравната реформа. 64% не искат Конгреса да блокира вдигането на тавана на дълга, ако реформата не бъде отложена. 58% изобщо не са съгласни да се реже финансирането на реформата. Само 34% подкрепят разходите за здравеопазване да бъдат съкратени.