Шестима депутати от „Златна зора“ се изправят пред гръцкия съд днес

Прокуратурата разполага с доказателства, уличаваща народните представители в това, че знаели за убийството на хип-хоп изпълнителя Павлос Фисас.

01.10.2013 | 14:43
Шестима депутати от „Златна зора“ се изправят пред гръцкия съд днес
Шестима депутати от „Златна зора“ се изправят пред гръцкия съд днес



Шестима депутати от гръцката крайнодясна партия „Златна зора“ се изправят пред съда днес. Те са обвинени в създаване на престъпна организация и участие в организиране на хулигански прояви, включително убийства. Те бяха арестувани заедно с председателя на партията и неговия заместник, които ще се изправят пред съда по-късно тази седмица.
По информация на гръцките медии, полицията се е сдобила с доказателства, които уличават депутатите в това, че са знаели за убийството на хип-хоп изпълнителя Павлос Фисас. Това става ясно от изтекла информация от доклада на прокуратурата.
Разследващите са открили записи на телефонни разговори, свързани с убийството, между членове на „Златна зора“. След обиск на дома на Николас Михалолиакос, полицията е открила три пистолета, амуниции и хиляди евро кеш.
Вчера гръцкият премиер Андонис Самарас заяви в Ню Йорк, че ще направи всичко за елиминирането на партията и изкореняването на неонацистките настроения в гръцкото общество. Той описа предприетите действия срещу „Златна зора“ като безпрецедентни за Европа, в рамките на която действат няколко крайно десни групи, но срещу тях не се реагира толкова твърдо.
Властите в Гърция предприеха действия за закриването на „Златна зора“, която от своя страна заплашва нейните 18 депутати в 300-членният парламент да напуснат.