Египет ще има нов легитимен кабинет през пролетта, заяви Набил Фахми

Преди това ще бъде изготвена пътна карта за развитието на страната, обяви египетския външен министър.

29.09.2013 | 11:16
Египет ще има нов легитимен кабинет през пролетта, заяви Набил Фахми

Преходното правителство на Египет ще се оттегли през пролетта, когато трябва да бъде заменено от нов легитимен кабинет. Това обяви външният министър на страната Набил Фахми. По думите му най-напред ще бъде изготвена пътна карта за развитието на страната, след което ще бъдат проведени парламентарни и президентски избори.
 
Изявлението на Фахми пред ООН идва на фона на все по-сериозни притеснения, че египетското правителство на военните е предприело действия за обявяването на движението „Мюсюлманско братство” като незаконно. Именно исламисткото движение и неговият лидер Мохамед Мурси спечелиха предишните избори.
Пред международните дипломати египетският външен министър коментира и случващото се в Сирия.
 „В Сирия трагедията достигна критична точка, а именно употребата на химически оръжия. Ние заклеймяваме остро това. Надяваме се, че конференцията Женева II ще доведе до положителни резултати. В момента Сирийската държава върви към разпад,” коментира Набил Фахми.

Той взе отношение и по друг конфликт в Близкия Изток- този между Израел и Палестина. Фахми приветства готовността на САЩ да бъдат посредник между двете страни и заяви, че Египет ще продължи да подкрепя правото на Палестинския народ да се самоопредели и да се създаде независима държава.