fallback

Американският Сенат отново ще разглежда законопроекта за здравната реформа

Камарата на представителите в Конгреса гласува бюджетен план за отлагане с една година на финансирането му.

29.09.2013 | 10:24

Камарата на представителите в американския Конгрес гласува бюджетен план, който отлага с една година финансирането по законопроекта за здравната реформа. По този начин той трябва да се върне за разглеждане в Сената, което може да доведе до спиране на работата на правителството във вторник, ако държавните институции останат без бюджет, който да покрива оперативните им разходи.

Най-рано Сенатът може да бъде свикан в понеделник, когато приключва фискалната година.  За отлагане на законопроекта в здравеопазването, наричан още „Обамакеър”, гласуваха 232-ма конгресмени. Своя глас против дадоха 192-ма.

Камарата на представителите гласува против данък за медицинско обслужване, който трябваше да донесе част от финансирането за програмата.

Междувременно, законопроект, който гарантира плащането на служителите в сектора на отбраната в случай, че правителството не може да изпълнява дейността си, беше приет с пълно единодушие. Анализаторите гледат на този факт като знак, че конгресмените не изключват възможността за блокиране на държавния апарат.

Все още е налице малък шанс, демократите и републиканците да си стиснат ръцете преди края на фискалната година, в полунощ на 30 септември. Компромисът обаче е трудно постижим.

„Не разполагаме с дни, а с часова, за да предпазим нашето правителство от финансов колапс,” коментира демократът Стени Хойър. – „ Ако то спре работата си, това няма да бъде тактика, няма да бъде стратегия – това е провал за тази страна. Нека не се превръщаме в държава, в която политиците не могат да постигнат консенсус, за да гарантират основната функция на едно правителство”.

„Нека отложим програмата с една година,” заяви на свой ред републиканецът Дана Рорбейхър.- „ За това е гласуването. Ще приемете ли този компромис? Ако правителството няма възможност да изпълнява дейността си, това ще бъде заради решението ви да не направите този компромис”.

Споровете между републиканците и демократите предшества още една голяма политическа битка във Вашингтон – решението за увеличаване на тавана на дълга на САЩ. Провал преди средата на октомври би означавал правителството да не може да покрива задълженията си.

fallback
Още от Свят
fallback