Гръцкият премиер се срещна с представители на тройката кредитори

В рамките на срещата ще бъде уточнено какви действия ще трябва да приеме Атина, за да получи следващия транш от 1 милиард евро.

28.09.2013 | 11:26
Гръцкият премиер се срещна с представители на тройката кредитори

Гръцкият министър-председател Андонис Самарас се среща днес с представители на тройката кредитори, които трябва да вземат решение, дали да бъде отпуснат поредния транш от спасителната помощ за южната ни съседка. Това става непосредствено преди посещението на гръцкия премиер в Съединените щати. Там той ще обсъди напредъка на Гърция и с директора на Международния валутен фонд, Кристин Лагард.

Инспекторите вече проведоха редица разговори с представителите на гръцката власт и институциите в страната. На срещата с министър-председателя Андонис  Самарас ще бъде уточнено какви действия трябва да предприеме Атина, за да получи следващия заем от 1 милиард евро.

Обсъжданията са особено важни за бъдещето на гръцката спасителна програма, която трябва да продължи до следващото лято. Решението на проверяващите за отпускането на третия спасителен транш, се очаква да бъде взето след срещата на Еврогрупата на 14 октомври.

Размерът на помощта за 2015 година ще зависи от това, доколко склонни са политиците в Гърция да предприемат по-строги финансови мерки и ограничения. Именно това ще дискутират на 1 октомври във Вашингтон Андонис Самарас и Кристин Лагард.

Социалното напрежение в страната е изключително високо, като в последните седмици протестите и стачките не стихват.

В същото време има добри новини за друга затруднена страна от Европа- Кипър. Страната получи милиард и половина евро от Европейския стабилизационен механизъм изплати милиард и половина евро, за да подпомогне процеса на рекапитализация на банковия си сектор.