Китайският политик Бо Силай получи доживотна присъда

Съдът го призна за виновен по обвинения в корупция, злоупотреба с власт и вземане на подкупи.

22.09.2013 | 11:08
Китайският политик Бо Силай получи доживотна присъда
Китайският политик Бо Силай получи доживотна присъда

Бившият китайски политик Бо Силай получи доживотна присъда с право на обжалване. Съдът го призна за виновен по обвинения в корупция, злоупотреба с власт и вземане на подкупи. Бо Силай е бивш член на управляващата Комунистическа партия и е сред 25-те най-влиятелни мъже в страната.

Повдигнатите обвинения срещу Бо Силай са за незаконно присвояване на 4,41 милиона долара. Според властите той се е възползвал от политическия си пост, за да се облагодетелства с  пари и имущество, както и е злоупотребил с държавни средства. Според обвинителния акт бившият политик е получил подкупи от около 3,5 милиона долара пряко или съвместно с други лица.

Разследвания показват, че Бо Силай е закупил през 2001 година триетажна вила с градина и басейн с размера на половин футболно игрище във френския град Ница на стойност над 2 милиона евро. Скандалът с бившия китайски политик се разрасна, след като съпругата му Гу беше арестувана за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд през 2011 година. През август миналата година тя беше осъдена на смърт при отложено изпълнение на присъдата, което на практика означава доживотен затвор.

Процесът срещу бившия китайски политик се проведе в края на миналия месец и беше следен от цялата държава. Първоначално Бо Силай категорично отхвърли обвиненията по негов адрес и обеща да представи доказателства, че не е извършил нарушения. В следващите дни Бо Силай склони да поеме част от отговорността за злоупотреба с обществени средства в размер на 612 хиляди евро за голям строителен проект в град Далиан. Пред съда той заяви, че е проявил небрежност относно преведените по сметка на съпругата му пари.

Събитията около бившия член на Комунистическата партия разтърсиха Китай и нанесоха сериозни щети на управляващата партия. Разследванията обаче се приемат като знакови за поетия път за борбата с корупцията по върховете на Комунистическата партия.

Вижте видеото!