Хиляди гърци протестират срещу зараждащите се фашистки настроения в страната

Демонстрантите в Атина не вярват, че правителството ще предприеме юридически стъпки за обявяването на „Златна зора“ за противоконституционна.

20.09.2013 | 14:21
Хиляди гърци протестират срещу зараждащите се фашистки настроения в страната
Хиляди гърци протестират срещу зараждащите се фашистки настроения в страната

Хиляди активисти на левицата в южната ни съседка протестираха срещу зараждащите се в страната фашистки настроения. Повод за демонстрацията стана убийството на музикант, извършено от симпатизант на крайно дясната партия „Златна зора". Демонстрантите носеха транспаранти с надписи „Нацистите вън“ и поискаха забрана на политическата формация.

Демонстрантите в Атина не вярват, че правителството ще предприеме юридически стъпки за обявяването на „Златна зора“ за противоконституционна. Нещо повече – сред хората с леви убеждения преобладава нагласата, че именно поведението на управляващата коалиция, водена от премиера Андосин Самарас, е отговорна за възникването на националистическата партия.

Самарас вече заяви, че действията на нацистите в Гърция няма да бъдат толерирани, особено в страната, в която се е родила демокрацията. Премиерът на южната ни съседка дипломатично коментира, че гръцките граждани изпитват трудности и трябва да правят саможертви заради кризата, но в изглаждането на различията няма място за насилие.

В процеса на разследване на убийството от миналата седмица, полицията е открила доказателства, че членове на Златна зора са отговорни и за други атаки и хулигански прояви през последните две години. Вчера се състоя погребението на убития 34-годишен музикант Павлос Фисас. На него присъстваха повече от 2 хил. души.