fallback

Оланд представя днес законопроекта за пенсионната реформа

Предлаганите промени доведоха до масови протести в цяла Франция.

18.09.2013 | 09:48

Париж представя днес законопроекта за пенсионната реформа. Това е последната стъпка преди да бъде изпратен в парламента на 7 октомври. Основната мярка, заложена в документа, е постепенното удължаване на трудовия стаж с година и половина до 43 години и повишаване на пенсионните осигуровки. Правителството определя реформата като амбициозна, смела и справедлива, тъй като ще спести на пенсионната система повече от 7 милиарда евро до 2020 година.

Изготвена след консултации със социалните партньори и представена в края на август от премиера Жан Марк Еро, пенсионната реформа е първата на лявото правителство на Франсоа Оланд. Промените предвиждат пенсионните осигуровки, плащани както от служителите, така и от работодателите, да се повишат по равно и постепенно през следващите четири години, докато през 2017 г. увеличението достигне 0.3%. Това означава, че служител с минимална работна заплата ще плаща по 4.50 евро повече на месец, а висш управленски кадър – по 90 евро повече.

В допълнение, ще се въведе облагане на някои бонусни плащания на по-богатите пенсионери и всяка година ще се променя датата, на която пенсиите ще се индексират спрямо инфлацията. По този начин всички засегнати страни ще допринесат към процеса. От 1993 г. година насам единствено десните правителства във Франция са предприемали рестриктивни мерки в държавната пенсионна система. Реформата доведе до масови протести в цяла Франция. Синдикатите, които изкараха своите привърженици по улиците, бяха подкрепени и от студентски съюзи и крайно леви групи. Всички те се обединиха около идеята, че пенсионната реформа е наказание за работниците. Проектозаконът ще бъде обсъден в парламентарна комисия на 30 септември и след това ще бъде внесен в парламента на 7 октомври с ускорена процедура.

fallback
Още от Свят
fallback