Разногласия за Сирия в ООН

Дамаск предостави на Москва нови доказателства за използването на химическо оръжие от опозицията.

18.09.2013 | 09:30
Разногласия за Сирия в ООН

САЩ, Великобритания и Франция представиха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в подкрепа на плана за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол. След продължилото по-малко от час заседание, петте постоянни членове на Съвета не успяха да премахнат всички разногласия и решиха да продължат консултациите си.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун подложи на натиск министрите на външните работи на САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай да предприемат общи действия срещу сирийската криза на среща следващата седмица. Дипломатът изрази надежда за намиране на бързо политическо решение и подчерта, че това е обща отговорност.

"Мисията на ООН вече потвърди недвусмислено и обективно, че в Сирия са били използвани химически оръжия. Фактите говорят сами по себе си. Това е най-голямата употреба на химически оръжия срещу цивилно население след случая, в който Садам Хюсеин използва такива в Халабжа през 1988 година. Това е военно престъпление и грубо нарушение на протокол 1925, както и на други правила от международното право. Надявам се всички да ме подкрепите в осъждането на това тежко престъпление“, заяви Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН.

"Призовавам трафикът на оръжия към тази страна да бъде преустановен, това само поддържа кръвопролитията. Предупреждавам страните-членки да обмислят какво още може да се направи, за да защитим човешките права, включително да изпратим наблюдатели на ООН. Трябва да има здрави усилия, за да изправим виновните пред съда и да им повдигнем обвинения за сериозните международни престъпления, извършени от всички страни, замесени в конфликта. Върховната комисия за човешките права многократно призова за отнасяне на случая в Международния наказателен съд“, припомни още Бан Ки-Мун. Той направи изявлението си, след като представителите на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН не успяха да преодолеят различията си относно приемането на резолюция за унищожаването на сирийските химически оръжия.

Париж, Лондон и Вашингтон настояват в документа да залегне заплаха за употреба на сила, ако сирийското правителство не изпълни постигнатото в Женева споразумение за ликвидиране на химическия си арсенал. Русия обаче не е съгласна в текста да има позоваване на член седми от Устава на ООН, който предвижда военна операция като санкция и настоява този параграф да бъде заличен.

Проекторезолюцията предвижда още да бъде сезиран Международният наказателен съд за химическата атака в Сирия - клауза, срещу която Москва също възразява. Петте големи сили са разделени по отношение на войната в Сирия още от началото на протестите срещу Башар Асад през март 2011 г.

Междувременно Дамаск предостави на Москва нови доказателства за използването на химическо оръжие от опозицията. А правителството на Обама не спира търси подкрепата на Конгреса за плана за унищожаване на сирийските химически оръжия. Държавният секретар на САЩ Джон Кери уведоми Конгреса, че САЩ ще следят отблизо всяка стъпка от плана. На среща при закрита врата Кери информира сенатската комисия по външните отношения за стратегията по химическите оръжия, която договори с Русия в Женева. Сенаторите настояват за Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да направи плана изпълним в идните месеци.