fallback

САЩ и Русия се споразумяха за химическите оръжия в Сирия (видео)

Дават срок на Асад до 21 септември да даде списък с арсенала.

14.09.2013 | 17:20

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров постигнаха споразумение за график, в който Сирия да премахне всичките си химически оръжия. Те ще се стремят към резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би разрешила санкции без военна акция, ако правителството на президента Башар Асад не се подчини, предаде Асошиейтед прес.

Сделката, обявена от дипломатите на третия ден от интензивни преговори в Женева, включва по думите на Кери "споделена оценка" на запасите на Сирия от химически оръжия, и срокове и мерки за изпълнението от страна на Сирия.

Споразумението изисква международни инспектори да бъдат на място в Сирия преди ноември и да завършат първоначалната си работа до края на месеца. Те трябва да получат незабавен и безпрепятствен достъп до всички обекти, които ще инспектират. Всички запаси от химически оръжия, материали и оборудване на Сирия трябва да бъдат унищожени или изнесени до средата на 2014 г.

"Споразумяхме се за стандарт, който гласи: Проверявай и пак проверявай!", заяви Кери днес в Женева.

Сред основните пунктове на споразумението, е съгласието между САЩ и Русия да работят заедно по-нова, обвързваща резолюция на Съвета за сигурност, която би гарантирала проверката на споразумението за обезопасяване и унижощожаване на запасите на Сирия от химически оръжия и да елиминира способността й да произвежда такива оръжия. Резолюцията би позволила наказателни мерки за неподчинение, ако Съветът за сигурност ги одобри.

Друг важен момент от споразмението е, че САЩ и Русия планират да дадат на Сирия една седмица, до 21 септември, да представи "всеобхватен списък, с названия, типове и количества на химическите оръжейни агенти, видове муниции, местоположение и форма на складиране, производствени и изследователски центрове за разработка на химически оръжия", допълва БТА.

Нищо не се казва за използването на сила или каквито и да било автоматични санкции, всички нарушения трябва да бъдат разгледани от Съвета за сигурност, подчерта Лавров. Кери също заяви, че всякакви евентуални нарушения биха довели до мерки от страна на Съвета за сигурност, докато Лавров каза, че нарушенията трябва да бъдат предадени на Съвета за сигурност от надзорния орган на Конвенцията за забрана на химическите оръжия - Организацията за забрана на химическите оръжия, преди да се обсъждат санкции.

Кери заяви, че двамата с Лавров и техните екипи от експерти са постигнали споразумение за точния размер на сирийския химически арсенал, което беше ябълка на раздора преди срещата им в Женева, но по време на маратонските заседания до ранните сутрешни часове двете страни стеснили различията си.

fallback
Още от Свят
fallback