В Москва се провеждат избори за кмет (видео)

За поста се състезават шестима кандидати.

08.09.2013 | 10:46
В Москва се провеждат избори за кмет (видео)

В Москва днес се провеждат избори за кмет. За поста се състезават шестима кандидати, сред които сегашният кмет Сергей Собянин и опозиционният лидер Алексей Навални. Това са първите директни избори за кмет на руската столица от десетилетие и са определяни като барометър за настроенията на противниците на Кремъл. Кметският вот е част от регионалните избори, в които участват над 50 партии- два пъти повече от година по-рано.

Кандидатите за кметския пост на Москва представляват почти цялата социална структура на града в изборен контекст, коментират политолози. Проблемът на опозиционните кандидати е, че нямат ясна и разбираема програма за постигане на своите цели. Те говорят много за настоящите проблеми, за недостатъците на властите, но всъщност предложенията им са трудни за постигане в реалността,става още ясно от коментарите на руските анализатори.
Кампанията на опозиционера Сергей Навални обаче имаше по-голям ефект върху избирателите от очакваното, въпреки че настоящият кмет Сергей Собянин е почти сигурен победител.

След политическите реформи от 2012 беше прието кметът на Москва да се определя чрез директни избори. Преди това градоначалникът на руската столица, а също и на втория по големина град в страната- Санкт Петербург, бяха назначавани от Кремъл.

Настоящият кмет на Москва Сергей Собянин, който е и близък приятел на руския президент Владимир Путин, беше назначен от Кремъл през 2010 година на мястото на Юрий Лужков, управлявал най-големия и най-богатия град в Русия цели 18 години и уволнен с аргумента „загуба на доверие на руския президент“.

Собянин отказа да участва в предизборните дебати и не проведе нито един предизборен митинг. Вместо това, по негови думи, предпочете да остави работата му като кмет да говори за него – като изградените нови пешеходни пътеки, модерни сгради, паркинги и места за отдаване не велосипеди под наем.

Според основния му конкурент-Алексей Навални, проектите на московския кмет са само схеми за източване на държавни пари. Навални води ежедневна агресивна предизборна кампания с поне десет срещи с избиратели всеки ден.

Изборният процес се наблюдава от хиляди експерти, представители на политическите партии граждани и журналисти.

Над 5000 уеб камери са инсталирани в избирателните секции, чрез които се следи да няма измами в цялата страна.
Москва и Екатеринбург отбелязват рекорд по отношение на броя на инсталираните видео-наблюдателните устройства. Техните обективи са насочени към масите за разпределение на бюлетините и към урните. Изборният ден се предава на живо през специален сайт. В допълнение е открита и гореща линия за връзка с избирателите в сградата на Централната избирателна комисия.