Стотици хиляди се помолиха за мир в Сирия с папа Франциск

"Нека шумът на оръжията замлъкне", призова главата на Римокатолическата църква.

08.09.2013 | 10:21
Стотици хиляди се помолиха за мир в Сирия с папа Франциск

Близо 100 000 души се помолиха заедно за мир в Сирия с папа Франциск във Ватикана. По време на четиричасовото бдение главата на Римокатолическата църква отправи пламенен апел за предотвратяване разпространението на конфликта в Сирия. На призива му откликнаха още хиляди християни и вярващи от други религии в Сирия, Близкия изток и по света.

Папа Франциск прекара по-голяма част от бдението в мълчалива молитва. По време на речта си той призова за мир и разкритикува онези, които са попаднали под влиянието на „идолите на властта“ и разрушават божиите създания чрез война.

„Нека шумът на оръжията замлъкне. Войната винаги бележи липсата на мир. Тя винаги е поражение за човечеството”, изтъкна Светият отец. По думите му, светът в наши дни е много по-опасно място, от когато и да било.

„Ние усъвършенствахме нашите оръжия. Съвестта ни е заспала, а ние изостряме нашите идеи, за да се оправдаем сами себе си. Сякаш е нормално да продължаваме да търсим разрушение, болка, смърт. Насилието и войната водят единствено към смърт. Това е езикът на смъртта“, добави папа Франциск.

Стотиците хиляди, изпълнили площад "Свети Петър" във Ватикана, представляваха  една от най-големите демонстрации срещу предложения от Съединените щати военен удар по Сирия. Всички те се събраха под призива на Папа Франциск за Световен ден в молитви и пости за мир в разкъсваната от война държава.

Преди няколко дни Светият отец описа намеренията на Вашингтон за разрешаване на конфликта като „безполезно преследване на военното решение“.