Почти една трета от пожара в Калифорния е овладян

Прогнозите са, че огънят ще бъде потушен след 10 септември.

29.08.2013 | 10:15
Почти една трета от пожара в Калифорния е овладян
Почти една трета от пожара в Калифорния е овладян

Почти една трета от пожара в Калифорния беше овладян от пожарникарите. В продължение на няколко дни вятърът спомагаше на огъня да се разпространява. Сега обаче времето се променя и високата влажност е в помощ на екипите.

Прогнозите на пожарната обаче са, че стихията няма да бъде потушена преди 10 септември.

Аварийните екипи затвориха два от четирите пътя към Националния парк Йосемити от съображения за сигурност, за да могат да бъдат изкопани ивици, които да ограничат разпространението на огъня.

Над 4500 пожарникари работят денонощно в гасенето на пожара. Заради тежкия планински терен те разчитат основно на хеликоптери. В много от градовете край Сан Франциско по улиците са разлепени постери и плакати, с които местните изразяват благодарност и признателност към огнеборците.

Причината за пожара все още не е ясна и се разследва. Властите предупреждават за високи нива на прахови частици във въздуха. От здравните служби съветват хората с респираторни заболявания, възрастни и деца да излизат от домовете си само в краен случай.

Щетите от горския пожар вече надхвърлиха 20 млрд. долара, обяви Лий Бентли от федералното лесничейско управление на САЩ. Огънят е унищожил 31 жилищни и 80 стопански постройки. Изгорели са 50 кв. км от територията на Йосемитския национален парк, унищожени са голяма част от обитаващите парка животни. Пламъците продължават да застрашават повече от 5500 сгради.

Стихията е само на няколко километра от язовира Хеч Хечи, от който се черпи вода за 2,6-те милиона жители Сан Франциско и района.

Пожарът се превърна в седмия по мащаб в историята в Калифорния.