Благотворителни организации в Германия ще помагат на българските и румънските имигранти

Страната регистрира най-голямото увеличение на населението си през 2012 г. заради имигрантите - близо 196 хиляди души повече.

28.08.2013 | 13:34
Благотворителни организации в Германия ще помагат на българските и румънските имигранти
Благотворителни организации в Германия ще помагат на българските и румънските имигранти

Лигата на благотворителните организации в Кьолн изрази желание за провеждането на кръгла маса, която да дискутира проблемите в интеграцията на българските и румънските имигранти.

В нея биха могли да участват представители на местните власти, хора от имигрантските общности и от неправителствения сектор.

Имигрантите спомагат страната да регистрира най-голямото увеличение на населението си през 2012 г. - близо 196 хиляди души повече, отбелязва "Шпигел".

Подобно нарастване не е било регистрирано от средата на 90-те години, въпреки че в страната са регистрирани по-малка раждаемост и по-висока смъртност. Хората от Полша, Румъния, България и Унгария, а вече и от Италия, Гърция, Испания, започват да търсят по-добър живот в най-голямата икономика в ЕС.

Медиите определят езиковата бариера като основен проблем пред интеграцията на българите и румънците. Причините са две: едната - заради слабите им познания по немски език, а втората е липсата на готовност в институциите да работят с български или румънски език в специални случаи.

"Райнише пост" пише, че българите и румънците пристигат в Германия с намерение да се установят трайно в страната, а не временно за няколко години.

Изданието обръща внимание на проблема с ромите в Северен Рейн – Вестфалия, където броят им надвишава 60 хиляди души. Някои градове (Есен) вече се оплакаха, че ромски банди извършват дребни кражби и други престъпления.

Ръстът идва благодарение на имигрантите, най-вече от страни като Полша, Румъния, България и Унгария. Все повече италианци, гърци и испанци търсят по-добър живот във Федералната република, заради икономическите трудности и безработицата в техните страни.