fallback

Борсите в Азия рязко надолу заради Сирия

Какви са водещите събития днес – вижте коментара на Bloomberg.

28.08.2013 | 11:46

Вероятността за военна намеса в страната става все по-голяма.

Повечето азиатски капиталови борси затвърждават негативния си тренд в сряда на фона на засилващите се опасения от предстоящи военни действия в Близкия Изток. Разпродажбите засегнаха най-чувствително периферните пазари от региона, което повлия и негативно и на валутите на развиващите се икономики.

Филипинският индекс PSEi губи 3,02% след отстъплението от близо 4 на сто в предходната сесия. В Индонезия JSX Composite се смъква с 1,48%, насочвайки се към петия си пореден ден на загуби. Тайландският SET е надолу с 1,3%, а в Индия Sensex губи 0,52%, като рупията достигна ново дъно спрямо щатския долар.

Сред развитите пазари в региона в Япония Nikkei Stock Average приключи деня със спад от 1,5%. В Хонконг индексът Hang Seng губи 1,63% малко преди края на сесията след отстъпление в следобедната търговия. В Австралия S&P/ASX 200 пък приключи с 1,1% надолу.

Широките спадове в Азия дойдоха след втората поредна сесия на резки понижения на Wall Street. Oтстъпленията бяха провокирани от изявлението на секретаря по въпросите на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, който посочи, че американската армия е „готова да потегли“, ако президентът Барак Обама нареди действия в отговор на нападенията с химически оръжия в Сирия. Междувременно NBC News съобщи, че САЩ могат да предприемат ракетен удар срещу Сирия "до четвъртък“.

Какви са водещите събития днес – вижте коментара на Bloomberg.

fallback
Още от Свят
fallback