САЩ признаха за незаконните действия на Агенцията за национална сигурност

Едуард Сноудън изнесе секретни документи, от които става ясно, че между 2008 г. и 2011 г. САЩ са събрали не по-малко от 56 хиляди имейла.

22.08.2013 | 16:30
САЩ признаха за незаконните действия на Агенцията за национална сигурност
САЩ признаха за незаконните действия на Агенцията за национална сигурност

Два месеца след първите разкрития на Едуард Сноудън, американското правителство призна, че между 2008 г. и 2011 г. Агенцията за национална сигурност е нарушила закона, прихващайки електронна кореспонденция на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма. Това стана ясно от разсекретени документи, сред които решение на секретен съд от октомври 2011 г, с което на агенцията се нарежда да прекрати програмата за следене на имейли.

От разсекретените документи става ясно, че прилаганата между 2008 г. и 2011 г. програмата е събрала не по-малко от 56 хиляди имейла на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма.

През 2011 г. специализираният съд за следене на чуждите разузнавания обявява, че тези действия са в разрез с четвъртата поправка в конституцията, която забранява необосновани претърсвания и изземвания от американски граждани.

Представители на разузнаването, пожелали анонимност казаха, че събирането на тази информация е било следствие от технически проблем, а не превишаване на правомощията от страна на агенцията за национална сигурност.

Решенията на съда, които по принцип се пазят в тайна бяха разкрити от правителството в отговор на молба, базирана на Закона за достъп до информация. Правителствени представители съобщиха, че решението на съда е било разсекретено, за да се покаже, че пропуските в програмите за следене са осъзнати и коригирани.

Обхватът на масивната програма за наблюдение на Националната агенция за сигурност, следяща интернет и телефонна комуникация, беше разкрита през юни от бившия служител на агенцията Сноудън.

По-рано този месец президентът Барак Обама обеща повече прозрачност относно американските шпионски програми, както и извършването на подходящи реформи, които да гарантират по-голям контрол.