Bild:„Ал Каида“ взе на прицел вискоскоростните влакове в Европа (видео)

Германските власти са реагирали на заплахата като по най-натоварените жп гари има разположени полицаи под прикритие, съобщава германското издание.

19.08.2013 | 17:18
Bild:„Ал Каида“ взе на прицел вискоскоростните влакове в Европа (видео)

Терористичната мрежа „Ал Каида“ планира атентати срещу високоскоростни влакове в цяла Европа. Това съобщава германският вестник Bild, като се позова на изтекъл секретен доклад на американската Агенция по национална сигурност.

„Ал Каида“ планира саботажи по железопътните линии и тунелите, а също и залагане на бомби в самите високоскоростни влакове, твърди изданието.

Германските власти са реагирали на заплахата с дискретни мерки като от две седмици по най-натоварените жп гари по основните маршрути има разположени полицаи под прикритие, съобщава още изданието.

Докладът на американската Агенция по национална сигурност е основан на прихванат конферентен разговор между водещи оперативни сътрудници на „Ал Каида“, в който терористичните атентати са били централна тема.

Високоскоростните влакове в Европа са популярно средство за придвижване на континента, особено по време на летните отпуски.

През 2012 услугите на френските високоскоростни влакове  TGV са ползвали над 127 милиона пътници.

Системата на обществения транспорт в Европа е една от основните цели на терористите-ислямисти през последните години. Терористични клетки, вдъхновени от „Ал Каида“, бяха обвинени за смъртоносните атентати срещу влакове в Мадид през 2004 и метрото в Лондон година по-късно, но доказателства за директна намеса на групировката не бяха открити.

В началото на август американският Държавен департамент предупреди за подготвяни от терористи атаки срещу дипломатически мисии, което накара редица страни по света да предприемат мерки за увеличаване на сигурността в представителствата.

Конгресът обяви, че разузнавателните агенции са разкрили чрез технологии за подслушване подготвян  от „Ал-Каида“ атентат.