fallback

Бащата Едуард Сноудън призова сина си да остане в Русия (видео)

Интервюто Сноудън старши започва с благодарности към руското правителство.

31.07.2013 | 18:05

Бащата на издирвания в САЩ за шпионаж Едуард Сноудън призова сина си да остане в Русия, защото няма да получи справедлив процес в САЩ. На живо от Вашингтон Лони Сноудън даде интервю за руската държавна телевизия "Россия 24“.
Интервюто Сноудън старши започва с благодарности към руското правителство, президента Владимир Путин, адвоката анатолий Кучерена и всички хора в Русия, за храростта им да опазят безопасността на сина му вече седмици наред. Стана ясно, че малко след като Сноудън младши направил своите разобличения, неговият баща бил посетен от агенти на ФБР с молба да замине за Москва и да убеди сина си да се върне в САЩ. Лони Сноудън, който дълги години е служил като офицер в бреговата ограна на страната, поискал гаранции, че пристигайки в Русия ще му бъде дадена възможност да разговаря със сина си. От ФБР не дали утвърдителен отговор. „Чакайте, няма да стоя на пистата и да съм ви емоционален инструмент“, казал Лони Сноудън. Малко след като скандалът с избухна, бащата призова чрез американските медии сина си да се върне в САЩ и да бъде съден. През последните седмици обаче той се е убедил, че върне ли се в страната си, синът му е обречен на цитирам „черни дни“, че няма да му бъде дадена възможността да говори и че няма да има справдлив процес. От заминаването на Едуард за Хонг Конг баща и син не са имали какъвто и да е пряк контакт.
30-годишният Едуард Сноудън, който остава в транзитната зона на московското летище Шереметиево, е обвинен за изтичане на класифицирана информация за програмите на електронно наблюдение на Агенцията за национална сигурност. Сноудън старши вярва, че синът му е истински патриот и може да е предал правителството, но не и народа на Съединените щати".

 

fallback
Още от Свят
fallback