fallback

Франция посреща националния си празник със скръб

Военният парад обаче ще се проведе, а почетен гост ще бъде хърватският президент Иво Йосипович.

14.07.2013 | 13:30

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви националния празник на страната 14 юли за ден на траур. Военният парад по случай Деня на превземането на Бастилията е помрачен от трагичната влакова катастрофа, при която загинаха най-малко 6 души, но все пак ще се проведе.

Почетен гост ще бъде хърватският президент Иво Йосипович, чиято страна се присъедини към Европейския съюз в началото на месеца.

14 юли е избран за национален празник на, защото на този ден през 1789 г. пада Бастилията. Тъй като в нея лежали основно политически затворници тя става символ на всевластието на краля, поради тази причина и падането й се възприема като победа на Френската революция.

Не липсват обаче и французи, които считат превземането на Бастилията за началото на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния крал Лудовик ХVI, гражданската война и якобинската диктатура.

Дерайлиралият влак е пътувал по линията Париж-Лимож. Влакът пристигнал на гарата на Бретини-Сюр-Орж с много висока скорост, след което част от композицията продължила да се движи, а няколко вагона се откъснали и обърнали на една страна върху перона. Машинистите, управлявали дерайлиралия във Франция влак, са предотвратили сблъсък с друг влак, идвал насреща.

Вижте повече във видеоматериала!

 

fallback
Още от Свят
fallback