fallback

Монголия успя да пробие на свернокорейския пазар (видео)

Централноазиатската държава придоби дял в нефтопреработването на Северна Корея, съобщи Bloomberg.

18.06.2013 | 16:06

Монголия успя да пробие на един от най-затворените пазари в света - този на Северна Корея. Централноазиатската държава, иначе богата на природни ресурси, но не и на петрол, придоби дял в нефтопреработването на Северна Корея, съобщи Bloomberg.

Това е най-голямата в историята сделка за Hi B Oil, листната на монголската фондова борса през 2007.

Детайлите около сделката са сложни. HI B Oil купува сингапурска енергийна компания, която има 20-процентов дял в съвместно предприятие с държавната петролна компания на Северна Корея KNOC. Според запознати източници, сделката е на стойност 10-15 милиона долара и когато тя приключи, HI B Oil ще доставя суров петрол на Сунгри – петролната рафинерия на Северна Корея на източния бряг на страната. Рафинираният продукт ще бъде връщан обратно в Монголия. Въпреки че е богата на природни ресурси като въглища, мед и злато, Монголия има ограничени петролни резерви и до голяма степен зависи от съседите си Русия и Китай за гориво.

Монголия е и една от малкото страни в света в нормални дипломатически отношения със Северна Корея. Страната предложи да играе роля на миротворец през март, когато Северна Корея съобщи, че е във война с Южна Корея. Сделката ще повиши цената на HI B Oil, който има пазарна капитализация от само 1.4 милиона долара.

Акциите на компанията, които за последно бяха търгувани на монголската стокова борса на 14 юни, затвориха на цена 15 цента за акция. HI B Oil твърди, че Рафинерията Сунгри в Северна Корея има нужда от възстановяване и няма да действа в следващата една година.

fallback
Още от Свят
fallback