fallback

Сблъсъци и хаос в Турция

Ердоган се среща днес с протестиращите.

12.06.2013 | 12:47

След 12 дни на сблъсъци и хаос, днес в 16.00 турският премиер Реджеп Таип Ердоган трябва да се срещне с представители на протестиращите. И тази нощ в южната ни съседка мина под знака на насилието. На площад „Таксим“ отново се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Органите на реда използваха обилно сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне хилядите активисти. Подобен беше сценарият и в Анкара. Насилието ескалира на фона на предупреждението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че няма да проявява повече толерантност към протестиращите срещу неговото управление.

Кметът на Истанбул се закани, че полицейските части за борба с безредиците ще продължават операциите, докато площад Таксим не бъде опразнен.

Драматични събития имаше и в главната съдебна сграда на града, където над 40 адвокати бяха задържани и влачени до полицейски автобуси, след като организираха седяща стачка в подкрепа на протестите. Според съобщенията в турските медии по-късно те са били освободени.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за спокойствие и диалог. Белият дом за пореден път изрази загриженост за опитите в Турция да бъдат наказвани хора, които се възползват от правото си за свобода на словото и призова различията между правителството и протестиращите да бъдат изгладени.

Искрата на протестите се запали на 31 май, след като органите на реда разпръснаха екозащитници, които протестираха срещу застрояването на парка "Гези". От началото на размириците загинаха трима души, а повече от 5000 пострадаха, все още остава спорен и броят на арестуваните, но се предполага, че бройката е в хиляди.

fallback
Още от Свят
fallback