Всеки пети служител знае за финансови манипулации на работното си място

42% от директорите, членове на управителни съвети, и висшето ръководство на фирмите са наясно със злоупотребите, пише в изследване.

10.05.2013 | 09:01
Всеки пети служител знае за финансови манипулации на работното си място
Всеки пети служител знае за финансови манипулации на работното си място

Един от всеки петима служители знае за извършени финансови манипулации в собствената си компания през последните 12 месеца, показва проучване на Ernst & Young сред 3 469 служители в 36 държави в регион Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.

В изследването се твърди още, че 42 на сто от директорите, членове на управителни съвети, и висшето ръководство на фирмите знаят за нередности във финансовата отчетност на компанията им, а 57 на сто вярват, че подкупите и корупцията са широко разпространени в тяхната държава.

На ниво управителен съвет и висш ръководител повече от 40 на сто от анкетираните заявяват, че продажбите и разходите в компанията им се манипулират. Проучването установява също така, че 38 на сто от всички анкетирани вярват, че компаниите в юрисдикцията им надценяват финансовите си резултати от дейността.

Почти половината анкетирани в бързо разрастващите се пазари са съгласни, че компаниите в техните държави често представят погрешно финансовите резултати от дейността си, в сравнение с 29 на сто от анкетираните в централите в Западна Европа.

Проучването показва, че рисковете от неподходяща отчетност се съчетават с неетичната стопанска среда. 57 процента от всички анкетирани вярват, че подкупите и корупцията са широко разпространени в страната им, като този процент нараства до 67 на сто на бързо разрастващите се пазари. Съотношението, обаче, спада до 26 на сто сред онези, които чувстват, че е обща практика да се използват подкупи за спечелване на договори в собствения им отрасъл.

60 процента от директорите и висшите ръководители вярват, че компанията им би подкрепила хора, които докладват случаи на подозрения за измама, подкуп или корупция, докато едва 34 на сто от останалите служители са съгласни с това твърдение.