fallback

Китай призна: Ухан опита да скрие мащабите на епидемията

Местните власти не искаха да казват истината в този момент, каза Чжун Наншан

18.05.2020 | 11:17 Автор: Искра Ангелова

Властите на Ухан, където възникна първата известна епидемия от новия коронавирус, първоначално са се опитали да скрият мащабите на разпространение на инфекцията. Това заяви в интервю пред американския телевизионен канал CNN водещият съветник на китайското правителство за борба с коронавируса Чжун Наншан. 

"Местните власти не искаха да казват истината в този момент", отбеляза епидемиологът. 

"В самото начало те мълчаха и аз бих казал, че е възможно реалният брой на заразените да е бил по-голям", добави той, информира "Фокус".

По думите на епидемиолога, у него са се появили подозрения, когато броят на разкритите случаи в Ухан е останал на едно ниво в продължение на 10 дни, докато в същото време инфекцията вече е започнала да се разпространява извън Китай. Освен това, когато на 18 януари той лично е пристигнал в Ухан за изследване на епидемията, много местни лекари са го предупреждавали, че ситуацията е много по-лоша, отколкото се съобщава в официалните отчети на местните власти.

"Не вярвах на тези (официалните) резултати и затова продължих да искам от властите да ми предоставят реални цифри. Те отговориха много неохотно на искането ми", заяви Наншан.

Според информацията на CNN, именно Чжун Наншан на 20 януари е един от първите, който е заявил в ефира на Централната телевизия на Китай (CCTV), че коронавирусът се предава от човек на човек, макар властите на Ухан да са твърдели обратното.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback