Китай призна: Ухан опита да скрие мащабите на епидемията

Местните власти не искаха да казват истината в този момент, каза Чжун Наншан

18.05.2020 | 11:17 Редактор: Искра Ангелова
Китай призна: Ухан опита да скрие мащабите на епидемията

Властите на Ухан, където възникна първата известна епидемия от новия коронавирус, първоначално са се опитали да скрият мащабите на разпространение на инфекцията. Това заяви в интервю пред американския телевизионен канал CNN водещият съветник на китайското правителство за борба с коронавируса Чжун Наншан. 

"Местните власти не искаха да казват истината в този момент", отбеляза епидемиологът. 

"В самото начало те мълчаха и аз бих казал, че е възможно реалният брой на заразените да е бил по-голям", добави той, информира "Фокус".

По думите на епидемиолога, у него са се появили подозрения, когато броят на разкритите случаи в Ухан е останал на едно ниво в продължение на 10 дни, докато в същото време инфекцията вече е започнала да се разпространява извън Китай. Освен това, когато на 18 януари той лично е пристигнал в Ухан за изследване на епидемията, много местни лекари са го предупреждавали, че ситуацията е много по-лоша, отколкото се съобщава в официалните отчети на местните власти.

"Не вярвах на тези (официалните) резултати и затова продължих да искам от властите да ми предоставят реални цифри. Те отговориха много неохотно на искането ми", заяви Наншан.

Според информацията на CNN, именно Чжун Наншан на 20 януари е един от първите, който е заявил в ефира на Централната телевизия на Китай (CCTV), че коронавирусът се предава от човек на човек, макар властите на Ухан да са твърдели обратното.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 4 години
Това си е престъпление както и да се погледне Сигнализирай за неуместен коментар