fallback

Великобритания обмисля ограничения за децата на имигрантите

Първата стъпка ще е проверка на имиграционния статут при записване в училище.

28.03.2013 | 17:04

Британските власти обмислят да забранят на децата на нелегалните имигранти достъпа до училища. Това стана ясно от изтекла информация от електронната поща на официални лица от Департамента по образованието. В един от документите, се обясняват мерките, които образователната структура трябва да разгледа. Материалът е изпратен до Дейвид Маквийн, заместник-директор на институцията от министерска група, която се занимава с достъпа на имигранти до социални услуги.

Чиновниците настояват да бъде обсъдена възможността за проверка на имиграционния статут като част от приема в учебните заведения. Според някои от членовете забраната на достъпа до училище на нелегалните имигранти е неправилна.

От Националния съюз на училищните директори предупредиха, че подобни мерки са обезпокоителни. Според директорите не е нормално учебният процес да се свързва с политиката и не е логично децата да плащат за действията на родителите им. В писмата от министерската група обаче се уточнява, че със забраната Обединеното кралство ще наруши Конвенцията на ООН за правата на детето. Директорите също предупреждават, че така ще бъде потъпкано правото на детето на образование, защото родители няма да ги пускат на училище, за да не се притесняват за статута си. Проучването на децата, преди да влязат в училище би помогнало, ако на по-късен етап властите решат да забранят достъпа им до образование, пише в последното писмо, изпратено до департамента. По последни данни около 120 хиляди деца живеят на Острова, без да имат статут на легални имигранти.

fallback
Още от Свят
fallback