Венесуелският президент Уго Чавес почина (видео)

До 30 дни трябва да бъдат проведени извънредни избори, които да определят наследника на поста.

06.03.2013 | 06:56
Венесуелският президент Уго Чавес почина (видео)

Президентът на Венесуела Уго Чавес почина на 58-годишна възраст след неуспешна борба с рака. Официалното съобщение беше направено от вицепрезидента Николас Мадуро късно снощи.

"Получихме най-разтърсващата и най-трагична информация. В 16.25 (22.55 българско време), на 5 март, издъхна президентът Уго Чавес. Това е момент на огромна болка.” заяви Мадуро с треперещ глас и насълзени очи.

Чавес, който управляваше Венецуела от 1999 и се превърна в символ на латиноамериканския социализъм, почина във военна болница в столицата Каракас, 21 месеца след като обяви публично заболяването си.

По-рано вчера стана ясно, че проблемите с дишането му са се влошили сериозно и той страда от тежка респираторна инфекция.

Веднага след обявяването на новината за смъртта му, негови поддръжници се събраха на централният площад във венесуелската столица и започнаха да скандират „Да живее Чавес, битката продължава”. Хората носеха червени барети, като тази, с която често се появяваше президента и пееха популярни фолклорни песни.

Много световни лидери изразиха съболезнованията си, включително и американският президент Барак Обама. Въпреки обтегнатите отношения между САЩ и Венесуела, той потвърди подкрепата си за страната, както и желание за затопляне на отношениета с правителството. „В този критичен момент след смъртта на президента Уго Чавес, САЩ потвърждава подкрепата си за венесуелския народ и интереса си да развие конструктивни отношения с венесуелското правителство. В момент, в който страната започва нова глава в своята история, САЩ остават посветени на политика, която поощрява демократичните принципи, върховенството на закона и спазването на човешките права.” пише Обама.

Погребението на Чавес ще бъде в петък в Каракас, като се очаква него да присъстват милиони негови поддръжници от Латинска Америка и целия свят.

Законът определя в рамките на 30 дни да се проведат извънредни президентски избори. Очаква се основните претенденти за поста да бъдат бившият автобусен шофьор и синдикалист Мадуро и лидера на опозицията - юристът и губернатор на втория по големина щат Енрике Каприляс.

Робърт Мендес, председател на Комитета по международни отношения в американския Сенат, призова за свободни и честни президентски избори. „Уго Чавес управлява Венесуела с желязна ръка и смъртта му оставя огромна политическа празнина, която се надяваме да бъде запълнена мирно чрез демократичен съответстващ на конституцията процес” каза Мендес.

Замяната на една от най-ярките политически фигури в света обаче ще бъде огромно предизвикателство, казват коментатори. Роден в бедно семейство, Чавес става отдаден последовател на идеите на считания за освободител на Южна Америка революционер Симон Боливар. Той се появява в публичното пространство за пръв път през 1992, когато оглавява неуспешно въстание срещу тогавашния президент на Венесуела Карлос Перес. От момента, в който застава начело на страната Уго Чавес се превърна във вдъхновение за социалистите в цяла Латинска Америка.Той беше един от основните и най-прями критици на САЩ, войната в Ирак и бившият американски президент Джордж Буш, когото неведнъж е наричал „магаре” и „дявол”.